Ochtend en avondrituelen
Ik had er nooit veel mee, met rituelen. Alsof ze een soort van je vrijheid beperken, zo voelde dat voor mij. Vrijheid is een groot goed voor me. Het was mede een belangrijke reden om voor mezelf te beginnen. Ik heb het geweten.. Man, wat een vrijheid kwam er op me af. Nou ja, vrijheid? Lege ruimte die je zelf naar behoeven kunt invullen voelde toch niet helemaal als de vrijheid waar ik van droomde. Mijn agenda was leger dan ooit, mede veroorzaakt door de coronamaatregelen, maar dat nu terzijde. Er ontstond een soort van keuze stress en oude patronen kwamen naar boven. Ik ‘moet’ deze tijd goed benutten, ik moet iets zinvols doen met deze tijd en ik moet ook ontspannen. Nu mijn agenda niet bepaalde wat ik op een dag moest doen had ik alle vrijheid om zelf keuzes te maken. Deze vrijheid wilde ik toch? Ik kon gaan sporten, studeren, klussen, nieuwe trainingen ontwikkelen, nieuwe projecten bedenken, mediteren of toch maar een boek lezen. Doordat ik geen duidelijke keuzes maakte raakte mijn hoofd vol met het maken van allerlei overwegingen hoe de dag het beste in te vullen en was ik einde van de dag vaak niet echt tevreden.
Door het luisteren naar een aantal podcasts van onder andere kukuru kwam ik erachter dat er mensen zijn met ‘serieuze’ ochtendrituelen. Voor mij helemaal nieuw maar, ik raakte geïnspireerd. Uiteindelijk deed ik zelfs mee aan een miralce morning challenge gebaseerd op de helweek. Hierbij werd gebruik gemaakt van de savers, een tool die je kunt gebruiken voor je ochtendritueel. Ik stond hiervoor een week lang om 5 uur op. Ik ontdekte dat een ochtendritueel me juist rust, vrijheid en focus geeft. Bovendien liep ik niet meer ‘achter’ de dag aan maar op de dag vooruit. Ook het gevoel van opstaan voor jezelf, niet eens voor mijn bedrijf en in mijn geval gelukkig al helemaal niet meer voor een baas gaf een goed gevoel. Eerst qualitytime met je zelf. The best project you’ll even work on ben je immers zelf.
Ik heb geexperimenteerd met ochtend en avondrituelen en maakte een eenvoudige handleiding die je hieronder kunt downloaden. Doe er je voordeel mee en geef er vooral je eigen draai aan.
In het kort ziet mijn ochtendritueel er als volgt uit.
Ik sta op en ga direct naar mijn praktijkruimte aan huis. Hier begin ik met een ademhalingsoefening (meestal van Wim Hof of Kasper van der Meulen) en daarna mediteer ik ongeveer 10 minuten. Ik beslis wat ik die dag wel en niet ga doen en dit schrijf ik op. Door het op te schrijven zie ik ook vaak gelijk of de energiebalans een beetje klopt. (ofwel, zit er ook voldoende ontspanning in, doe ik dingen waar ik energie van krijg)
Hierna doe ik om de dag samen met mijn vriend een work out van een klein uurtje. We gebruiken de app workout voor thuis hiervoor. De andere dagen ga ik hardlopen, maak ik een wandeling of doe ik alleen een paar zonnegroetjes. En iedere ochtend douche ik 3 minuten koud. Na dit ritueel ontbijt ik pas.
Mijn avondritueel is iets minder strak en ziet er als volgt uit. Ik check even in bij mezelf en loop de hele dag nog eens na. Ik doe dit meestal in bed voor ik ga slapen. Vaak ben ik al in slaap gevallen voor ik de hele dag heb doorgenomen. Ik bedenk waar ik die dag dankbaar voor ben. Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in het leven. Vaak stellen mijn vriend en elkaar voor het slapen gaan 3 vragen: ‘Waar ben je dankbaar voor, waar ben je trots op en wat heb je geleerd’. Soms doen we ook nog een ademhalingsoefening die helpt om te ontspannen. De grootste uitdaging blijft nog wel om een half uur voor het slapen gaan alle schermen uit te doen. Geen tv, geen telefoon en het liefst de lichten al dimmen zodat je lichaam zich klaar kan maken om te gaan slapen.
Heb je behoefte aan begeleiding om meer rust, focus en vrijheid te ervaren. Kijk dan eens op mijn pagina over coaching.
0 Reacties